Kapitaloceen nieuwsbrief | No. 1 | 13 september 2021

Lieve geïnteresseerden,

Met korte berichten als deze houden we je de komende tijd op de hoogte van het werk van Stichting Kapitaloceen.

Kapitaal

We hebben onderhand van twintig mensen leningen toegezegd gekregen, samen goed voor € 227.000 (10.000 als schenking) of ongeveer vier hectare grond. Dat is genoeg om een kleine idylle te scheppen, maar nog een heel eind van waar we willen zijn. Mocht je nog mensen kennen die eventueel geïnteresseerd zijn om ons geld te lenen, zegt het voort! De publieksfinanciering loopt nog één maand, tot 15 oktober.

Raad van advies

We hebben een groep mensen met kennis en idealen gevonden die ons gaan helpen met de moeilijke vragen die we zullen tegenkomen. Deze raad van advies bestaat nu uit de volgende mensen:

Pieter Heyning - ecoloog en tuinder bij de Tuinen van Hartstocht
Anne Kervers - promoveert op geldcreatie en de financiering van klimaatbeleid; ex-Triodos medewerker
Renzo Martens - kunstenaar die nadenkt over de post-plantage
Eva Meijer - filosoof en kunstenaar die promoveerde op de politieke stem van het dier
Alexis de Roode - dichter met speciale interesse in ecologie en economie
Maria van Maanen & Klarien Klingen - tuinders van CSA de Wilde Peen in Ede

Pakhuis de Zwijger

David en Dido spreken namens Stichting Kapitaloceen op 29 september tijdens een VPRO Tegenlicht Meet-up in Pakhuis de Zwijger. De avond gaat over de film “Boeren, Burgers, Beren” (26 september op NPO2), waarin aandacht is voor de voorhoede van natuurherstellers in Europa. Tijdens deze meet up zullen David en Dido o.a. hebben over: hoe "de natuur" weer een plek krijgt in de toekomst, en hoe bij Kapitaloceen/Matsutake de omgang met ander leven eruit zal zien.
Wil je mee praten/denken? meld je dan aan bij Pakhuis de Zwijger voor woensdag 29 september: 20:00-21:30.

Projekt Matsutake

Stichting kapitaloceen wil op de lange termijn een hele hoop grond vrijkopen. We zijn nu bezig met de eerste stap: de publieksfinanciering voor het eerste project. Dit project heeft nu een werktitel: Project Matsutake. Weer een naam die haast niemand kan uitspreken, laat staan onthouden. En weer een naam die refereert naar een mooie studie van de tijd waarin we leven. Op www.matsutake.nl vind je meer info. De website is opgezet als een weblog waar steeds weer nieuwe artikelen op verschijnen. In deze artikelen lichten we onze plannen toe.

Als je vragen of ideeën hebt kun je ons altijd schrijven of bellen.
Als je ons wilt helpen: leen of doneer (!). Daarnaast kun je dit bericht of, nog beter, een persoonlijk bericht (door)sturen naar vrienden en kennissen. Vooral mond-op-mond reclame lijkt te werken in de zoektocht naar rente-vrij-kapitaal-voor-idealistische-doeleinden.

Fijne dag,

Dido, David en Maartje


PS, wil je dit niet meer ontvangen? Antwoord dan op deze mail.